"Про медичні "Богдани" ("Богдан"-2251)" - волонтер Донік

Про Медичні Богдани (Богдан-2251). Почитав про виступ Корчинської, в останній сесійний день, з приводу того, що закупили Богдани замість якихось крутих закордонних медичок. Відразу хочу сказати, що не буду говорити про ціну. Тому що навіть не знаю за яку ціну вони закуповувалися. Як і не знаю справжньої ціни тих автомобілів, про які говорила Корчинська. Вона може істотно відрізнятися від названої. Тому що при всій повазі до того, що зробила Корчинська, вона все-таки дружина свого чоловіка - Дмитра Корчинського. Який, заради красного слівця, може легко при3,14здіти.
Мова взагалі не про Богдана. Мова про свої армійські автомобілі, який роблять тут. З ЗІПом і Рембазою.
Преамбула. За час війни, ми купили і передали у війська півтора десятка УАЗів. Ще, приблизно, штук 50 відремонтували. Моя думка з 14 року - найкращий ремонт УАЗа, це граната. Ремонтувати УАЗи та таблетки (буханки) - це пекло. Скільки разів ми купували на "Лоскі" запчастини, привозили, а потім відвозили назад, тому що не підходять і по кілька разів їх міняли. Запчастин немає, або вони не ті, або трохи - трохи не ті, або зовсім - зовсім не ті. Кожен раз, коли ЗСУ списують УАЗ, десь уві сні, посміхається щасливий Донік.
Крім цього, було передано близько п'яти десятків позашляховиків і мікроавтобусів. Ситуація із запчастинами на волонтерські машини теж пекельна. Набагато з цих автомобілів так само немає запчастин. А ті що є в продажу, нові, стоять більше самої машини, купленої в 14 році. Але волонтерські машини ми ремонтуємо добре, тому що у нас є реальний фахівець, який займається запчастинами років 20. І все одно, на багато з них, запчастини знайти неможливо. Доводиться підбирати методом наукового тику.
А ось ті хамві, які нам давали на початку війни, не ремонтуються. А не ремонтуються, тому що на них немає запчастин. Ремонтують їх шляхом розбирання донорів. А коли дорозбирають донора, то його списують.
Під час другої світової війни у Англійців були схожі проблеми з ремонтами літаків, тому що їх було дофіга і всі різні. А запчастин на дофіга і на різні не було. Ось так вони і стояли не придатні до ремонту.
У 15 і 16 роках вже всі розуміли, що в армії потрібен, як мінімум, єдиний двигун для автомобіля. В ідеалі ще й трансмісію взаємозамінну. На медичний і штабний транспорт. У нас не було нічого. Від слова зовсім. Те що є зараз теж ще далеко від ідеалу. Але це перші поставки такої техніки в ЗСУ. Техніки, яка збирається тут. В Україні.
У червні перші медичні машини були передані у війська. Всього було закуплено 100 штук.
З червня місяця 17 машин потрапили в ремонт. 10 автомобілів відремонтовані і відправлені назад у війська. Зараз залишилося дві машини на станції. Сьогодні-завтра ці дві будуть готові виїхати в війська, а на їх місце заїдуть останні п'ять машин. Слабке місце - паливна система. Євро-5. Я взагалі не розумію, навіщо військовим машинам ці стандарти Євро. Але повернемося до Богдана. Було пару рекламацій по зварних швах і по коробці. Усунули, замінили. 10 машин відремонтовані по гарантії. 7 машин не потрапили під рекламацію, тому що була проблема по паливній системі, яка не підпадає під гарантію. Виявлені бруд і всяке сміття. Це проблеми польових заправок. Це проблема заправок на війні. 7 не потрапилвших під гарантії машин, завод ремонтує у вигляді надання допомоги ЗСУ, за розпорядженням директора. СТО заводу, десь в Донецькій області. Уже вилетіло з голови в якому місті.
На кожну рекламацію є реакція. На наступну партію, на прохання військових, будуть ставити додатковий паливний фільтр. Тобто, виробник іде на контакт і зацікавлений у подальшій співпраці.
Я не знаю багато це чи мало 17 машин зі ста за півроку. Дійсно не знаю. Єдине, що можу сказати напевно. Те, що їх лагодять - це реально добре. Про Богдана я озвучив лише ті цифри, які дізнався особисто. Це чесні цифри автомобільної служби ЗСУ на вчорашній день. Просто для того, щоб ви самі могли зробити висновки, а не слухати когось, хто розповідає заради красного слівця.

Опублікував: Роман Донік
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

"Це робота. Очищаюча нашу землю від окупанта, наближаюча перемогу. Для цієї роботи потрібна допомога", - волонтер Донік

четвер, 9 червень 2022, 9:02

Це робота. Заворожуюча, важка, смертоносна, захищаюча, очищаюча нашу землю від окупанта, наближаюча перемогу. Але для цієї роботи треба справні засоби та «знаряддя виробництва». . Потрібна наша допомога. Бо за три місяці інтенсивною фази ресурс автопар...

"Ще шість автівок поїхали на фронт допомагати ЗСУ виконувати бойові задачі", - волонтер Донік

середа, 25 травень 2022, 10:26

Ще шість автівок поїхали на фронт допомагати ЗСУ виконувати бойові задачі. В приоритеті артилерісти, та піхота. Одна автівка з другої спроби, але доїхала до фронту та вже працює. Дякуємо всім хто допомагає. Дякуємо за розуміння. PayPal donikroman@ukr.n...